27-03-2015 12:03 | Door: Laura Fransen

Een van ’s werelds grootste koffiebranderijen ter wereld maakt geen gebruik meer van de vuilstort. Werknemers waren de drijvende kracht achter het verduurzamen van de Starbucksfabriek.

De fabriek in York, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, bestaat uit een koffiebranderij en het grootste distributiecentrum ter wereld. Het complex is geheel eigendom van koffieketen Starbucks. De gebouwen beslaan samen 82.000 vierkante meter en bieden plaats aan 400 werknemers.

De verduurzaming van de fabriek begon in 2012 bij Duurzaamheidsmanager Denise Wills van Starbucks. Tijdens een bezoek aan een leverancier ontdekte Wills dat dit bedrijf niets naar de vuilstort stuurde. “Het werd onze missie om in onze fabriek in York hetzelfde te doen”, zegt Wills in een persbericht.

Het bleek niet moeilijk te zijn om lokale partners te vinden die de grondstoffen kunnen hergebruiken. Een blijvende mentaliteitsverandering van de 400 werknemers bleek ingewikkelder. Wills ontwikkelde een spreadsheet waarin ze de afvalstromen van de fabriek gedetailleerd bijhield. Het kwantificeren van die afvalstromen leidde wel tot de gewenste gedragsverandering.

Door samen te werken in een recycling-comité van verschillende afdelingen hebben de werknemers de zero waste-doelstelling behaald. “We recyclen of hergebruiken alles”, zegt Haskell Allen, directeur Gezondheid en Milieu bij Starbucks. “Ieder bekertje, elk stukje plastic, elk stuk karton."

Bron: Green Retail Decisions, Starbucks | Foto: Frankieleon, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)