05-09-2012 13:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Kentekens overschrijven op zakken van McDonald's om zwerfvuil tegen te gaan. Dat wordt in de nieuwe minor ‘Social Green’ van Windesheim als oplossing genoemd om duurzaamheid te stimuleren.

Afgelopen maandag is in Zwolle de nieuwe minor ‘Social Green’ gestart. Hogeschool Windesheim ziet dat duurzaamheid een steeds grotere rol speelt in de maatschappij, maar dat er een grote kloof bestaat tussen het ergens mee eens zijn en het daadwerkelijke handelen. “We weten allemaal heus wel wat we moeten doen, maar we doen het nog niet genoeg,” zegt Annefloor Zuurbier, projectleider van het project Duurzaam Doen, initiatiefnemer voor de minor. Windesheim wil daarom studenten opleiden die duurzaam handelen als uitgangspunt hebben en anderen hierin kunnen stimuleren.

We weten allemaal heus wel wat we moeten doen, maar we doen het nog niet genoeg. Annefloor Zuurbier, projectleider Duurzaam Doen

Zwerfvuil van McDonald's

Om de minor vorm te geven werkt de hogeschool samen met bedrijven die vragen inzenden waar de studenten over na moeten denken. Zuurbier geeft een fictief voorbeeld: “Op plaatsen waar een McDrive is, is meer sprake van zwerfvuil. De lege bruine zakken op de grond zijn natuurlijk geen goede reclame voor McDonald’s en daarnaast dragen ze zo bij aan milieuproblemen. De vraag die het bedrijf daarom aan de studenten stelt is ‘hoe kunnen we onze klanten ervan overtuigen de gekochte producten niet meer op straat te gooien?’.

Een oplossing is om de kentekenborden op de meeneemzakken van McDonald’s te schrijven. Op deze manier zijn de vervuilers niet meer anoniem en dat zou het probleem kunnen voorkomen. "De vraag is echter of deze oplossing tevens ethisch verantwoord is. Dit is iets waar de studenten van de minor ‘Social Green’ over na zullen denken."

Focus op gedragsverandering

De nieuwe minor onderscheidt zich van andere duurzaamheidsminors omdat de focus niet ligt op duurzame oplossingen, maar op gedrags- en gewoonteverandering. Uiteindelijk is het toch bijna altijd het gedrag van mensen dat bepaalt of een duurzame oplossing werkt. In deze minor leren studenten wat duurzaamheid inhoudt door eigen leefomgeving en toekomstige werkomgeving te analyseren. Vanuit die kennis zullen ze proberen de onduurzame gewoonten van mensen te veranderen in duurzame.

De minor is dit jaar voor het eerst van start gegaan en wordt gevolgd door 28 studenten van zowel Windesheim als andere hogescholen.

 

Bron: Mays Business School