01-04-2015 11:58 | Door: Laura Fransen

Retailgigant Aldi verkoop vanaf 2020 alleen nog kleding en schoenen zonder schadelijke chemicaliën. De verkoop van textiel levert Aldi jaarlijks een omzet van € 2,5 mrd op.  

In een zogenaamde Detox Commitment heeft Aldi de duurzame ambities vastgelegd. Het document stelt dat Aldi’s textiel vanaf 1 januari 2020 volledig vrij is van schadelijke chemicaliën. Niet alleen het eindproduct, maar ook de productieketen moet chemicaliënvrij zijn. Met die reden past Aldi per direct de contractuele vereisten voor leveranciers aan met betrekking tot transparantie over het chemicaliëngebruik.

Aldi betrekt ook zijn klanten bij de nieuwe duurzaamheidsdoelstelling. Voor juni 2016 lanceert het bedrijf een wereldwijde campagne die klanten stimuleert meer duurzame producten te kopen. Daarnaast stelt het bedrijf een openbare lijst samen met alle chemicaliën die Aldi in de ban doet.  

Met de Detox Commitment sluit Aldi zich aan bij het zogenaamde Detox-initiatief van milieuorganisatie Greenpeace. Het initiatief stimuleert de retailsector om af te stappen van schadelijke chemicaliën.

Eerder deze maand publiceerde Greenpeace een lijst met koplopers op dit gebied. Bedrijven als Marks & Spencer en H&M behoren tot de 30 retailers die zich al eerder aansloten. Eind 2014 wees een onderzoek van de Duitse afdeling van Greenpeace uit dat het dragen van Aldi-textiel schadelijk kon zijn voor de gezondheid. 

Bron: Aldi, Ecotextile News, Greenpeace | Foto: Mike Mozart, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)