07-04-2015 15:43 | Door: Laura Fransen

Fastfoodketens KFC en Pizza Hut stappen over op duurzame palmolie. Eind 2017 moet 100 procent van de gebruikte palmolie afkomstig zijn van duurzame bronnen.

Dat stelt het Amerikaanse moederbedrijf Yum Brands in het duurzaamheidsverslag 2014. De nieuwe doelstelling is een aanvulling op het huidige palmoliebeleid van de fastfoodgigant. Het bedrijf beloofde eerder voor alle kookprocessen alleen nog duurzame palmolie te gebruiken. Volgens het Amerikaanse milieuonderzoeksinstituut Union of Concerned Scientists geeft Yum met de nieuwe doelstelling toe aan de toenemende vraag vanuit de consument naar duurzaam ondernemen. 

Hoewel Yum aangeeft voorkeur te geven aan RSPO-gecertificeerde palmolie, beschouwt de fastfoodgigant ook andere, niet gecertificeerde olie als duurzaam. Yum stelt onder andere eisen aan de productielocatie en transparantie van de palmolie. Zo stelt het bedrijft geen nieuwe plantages op turfgronden te ontwikkelen. In de turfbodem zit koolstof opgeslagen die in de vorm van CO2 vrijkomt bij drainage. De olie moet daarnaast volledig traceerbaar zijn naar de verwerkingsfaciliteit.

Vergelijkingswebsite Rank a Brand geeft KFC en Pizza Hut momenteel het laagst mogelijke rapportcijfer. De bedrijven scoren slechts 1 van de 18 haalbare punten op het gebied van duurzaamheid. Het gebrek aan een duurzaam palmoliebeleid is hiervoor een van de redenen. 

Bron: Edie, Yum | Foto: Michael Saechang, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)