08-04-2015 11:20 | Door: Laura Fransen

Hivos/Stop Kinderarbeid en MVO Nederland reiken voor het eerst de Sustainable Leather Award uit. De prijs moet duurzaamheid in de leersector op de kaart zetten.

Ondernemers met duurzame initiatieven kunnen zich tot 31 mei 2015 aanmelden voor de Sustainable Leather Award. “Met de prijs willen we positieve ontwikkelingen in de schijnwerpers zetten”, zegt Leonie Blokhuis, MVO adviseur voor Stop Kinderarbeid, een coalitie gecoördineerd door Hivos.

De Sustainable Leather Award is een initiatief van ontwikkelingsorganisatie Hivos/Stop KinderarbeidSLEM, Shoestainable, VGS en MVO Nederland. De award moet de sector inspireren om over te stappen op duurzaam en eerlijk gemaakt leer. Ook hopen de initiatiefnemers consumenten meer bewust te maken van misstanden in de sector. “De consument heeft het niet zo door. Mensen hebben weinig kennis over het productieproces”, zegt Blokhuis.

Mede door de beperkte consumentendruk, loopt de leersector achter op de textielindustrie op het gebied van duurzaamheid. Volgens Blokhuis is het moeilijk om de sector in beweging te krijgen. Toch zijn er steeds meer duurzame initiatieven in de Nederlandse leersector. Innovatieve looimethodes besparen water en energie, en verbruiken minder chemicaliën en zout. Ook de productie van biologisch afbreekbaar leer en het recyclen van leer is in opkomst. Daarnaast groeit de aandacht voor diervriendelijke veeteelt, verbeterde werkomstandigheden en de bestrijding van kinderarbeid.

Deelnemers worden beoordeeld op onder andere duurzame impact, traceerbaarheid en potentie voor opschaling. De winnaar van de € 5.000 geldprijs wordt op 1 oktober bekend gemaakt. 

Bron: Hivos | Foto: Robert Sheie, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)