17-04-2015 16:00 | Door: Laura Fransen

Het Amerikaanse American Eagle biedt afgedankte spijkerbroeken een bijzonder tweede leven. Denim dat de retailer inzamelt, eindigt als duurzaam isolatiemateriaal voor huizen.

De Amerikaanse retailer American Eagle heeft het innovatieve denim recyclingprogramma gelanceerd in samenwerking met non-profit Make It Right. Ingezamelde kleding wordt versnipperd en verwerkt tot UltraTouch Denim Insulation en ander duurzaam bouwmateriaal.

UltraTouch Denim isolatiemateriaal bestaat voor 80 procent uit gerecyclede stof en bevat geen schadelijke chemicaliën. Het materiaal is goedkoop en makkelijk te plaatsen door stukken met de hand op maat te scheuren.   

Milieu-impact

Non-profitorganisatie Make It Right gebruikt UltraTouch Denim bij de isolatie van huizen. Make It Right is opgezet door acteur Brad Pitt met als doel het snel opbouwen van huizen na de orkaan Katrina. Om de kosten en milieu-impact laag te houden, maakt de organisatie gebruik van gerecyclede materialen. Naast isolatiemateriaal van oude spijkerbroeken, zijn ook het aanrecht, tapijt en sommige muren gemaakt van gerecycled materiaal.

Klanten kunnen oude spijkerbroeken inleveren bij een van de 823 American Eagle-winkels in de Verenigde Staten en Canada. Om recycling te stimuleren, krijgen ze 20 procent korting op een nieuw paar jeans. American Eagle hoopt met de actie een stap dichterbij een circulaire textieleconomie te komen. 

Bron: RetailingToday, American Eagle, Bonded Logic | Foto: Mark Gstohl, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)