20-04-2015 07:51 | Door: Laura Fransen

Britse retailketen Marks & Spencer installeert intelligente ventilatie in 81 vestigingen. Het Cheetah Energy Control-systeem vermindert de jaarlijkse CO2-uitstoot van M&S-cafe’s met 436 ton.

Het Cheetah Energy Control-systeem van Quintex bespaart energie door de efficiëntie van ventilatie te optimaliseren. Het ventileren van commerciële keukens zoals die in Marks & Spencer cafe’s vergt veel elektriciteit. Inefficiënte systemen draaien continu, ook op momenten dat dit niet nodig is.

Cheetah biedt uitkomst met behulp van sensoren die temperatuur, stoom, rook en CO2 detecteren. Dankzij de sensoren kan Cheetah de ventilatiesnelheid aanpassen naar de behoefte. Volgens de fabrikant brengt het systeem de gemiddelde elektriciteitsrekening omlaag met 80 procent.

Marks & Spencer installeert het Cheetah-systeem als onderdeel van het Plan A duurzaamheidsprogramma. Het systeem moet de retailketen helpen om de jaarlijkse CO2-uitstoot met 436 ton terug te dringen en 839.658 kilowattuur elektriciteit te besparen. Marks & Spencer streeft naar 50 procent minder elektriciteitsverbruik in 2020 ten opzichte van 2007. De retailer verwacht de investering binnen drie jaar terug te verdienen. 

Onlangs publiceerde de Britse milieuorganisatie Carbon Trust een rapport over kostenbesparing en CO2-reductie in bakkerijen dankzij efficiënte ventilatie. Volgens de organisatie kan de jaarlijkse besparing die sector oplopen tot £ 14.000 (€ 19.350) per bakkerij.

Bron: Foodservice Equipment Journal, Quintex | Foto: Paul L Dineen, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)