18-09-2012 10:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Geen idee meer wat keurmerken voor duurzaamheid nog betekenen? Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal presenteert een app die de keurmerken beoordeelt.

De gratis app KeurmerkenWijzer beoordeelt meer dan 100 duurzaamheidskenmerken op vier criteria. Een score van 1 tot 5 laat zien het of het product voldoet aan eisen op het gebied van milieu, dierenwelzijn of arbeidsomstandigheden. Ook vermeldt de app of het keurmerk een gedegen controle kent.

De app is sinds dit weekend verkrijgbaar in de iTunes AppStore. Een versie voor Android verschijnt in oktober.

Bomen en bos

Een onderzoek van Milieu Centraal eerder dit jaar toonde aan dat consumenten zich overspoeld voelen door een woud van keurmerken, labels en logo's op verpakkingen. Ondervraagden gaven aan meer informatie te willen en het liefst op het moment dat ze een keurmerk tegenkomen in de winkel. De KeurmerkenWijzer van Milieu Centraal maakt dat mogelijk.

Milieu Centraal zou idealiter minder keurmerken zien. “De consument heeft het meest aan een beperkt aantal heldere keurmerken met een goede, onafhankelijke controle,” zei Vera Dalm, directeur van Milieu Centraal. “Want met zoveel verschillende beeldmerken zien consumenten door de bomen het bos niet meer.” Eén enkel keurmerk voor duurzaamheid is niet te realiseren volgens Dalm.

Bron: Milieu Centraal, VMT Foto: FaceMePLS