22-04-2015 15:27 | Door: Willemien Groot

In de keuken van de toekomst, zoals Ikea die voor ogen heeft, is geen plaats voor voedselverspilling. En composteren gebeurt automatisch.

De slimme keuken van Ikea is meer dan een verzameling gemakkelijke gadgets. De Concept Kitchen 2025 bespaart niet alleen tijd maar ook voedsel. De conceptkeuken staat niet in de winkel, maar toont verschillende prototypen van keukenapparatuur die zijn ontwikkeld door ruim 50 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven en de Zweedse Lund Universiteit. Vier ontwerpen zijn te zien op de Salone del Mobile in Milaan.

Voedselvoorziening

De studenten hebben samen met Ikea anderhalf jaar gewerkt aan de keukenbenodigdheden van de toekomst. Het gezamenlijke uitgangspunt is dat de voedselvoorziening er over tien jaar heel anders uitziet. Grondstoffen zijn schaarser. Zelfrijdende auto's en drones bezorgen de boodschappen aan huis. Het Internet of Things heeft definitief zijn intrede gedaan. En de groeiende wereldbevolking heeft minder ruimte tot zijn beschikking.

Centraal in die beperkte ruimte staat A Table of Living. Een slimme keukentafel, voorzien van een camera en een projector, die voedingswaren herkent en bijbehorende recepten suggereert. De energiezuinige kookplaat is ingebouwd, zodat de gebruiker alles binnen handbereik heeft.

Recycling

De keuken is verder voorzien van een wateropvangsysteem. Grijswater is herbruikbaar voor schoonmaakwerkzaamheden of het doorspoelen van het toilet. Echt vuil water gaat rechtstreeks naar het riool.

Een slimme compostbak vangt de etenswaren op die in de gootsteen verdwijnen. De restjes worden samengeperst en verwerkt tot handzame blokken organisch afval. Op te halen door de gemeente of zelf opstoken in de open haard. 

De koelkast is vervangen door een open ruimte voorzien van lichte koeling. De etenswaren liggen direct in het zicht. Voedsel ligt niet langer vergeten achterin de koelkast, waar ze kunnen bederven. De futuristische keuken heeft verder een aantal verdekt opgestelde, gescheiden afvalbakken die recycling gemakkelijker maken. Dat loont de moeite, want over tien jaar betaalt ieder huishouden per kilo aangeboden afval, zo verwachten de studenten.

De keuken van de toekomst neemt de duurzame beslissingen over. Dat vermindert de hoeveelheid afval, voedselverspilling en water- en energieverbruik.

Bron: Ikea | Foto:Luke Ma, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)