24-04-2015 11:36 | Door: Laura Fransen

Voor kledingmerk Timberland behoren schoenen van gerecycled PET tot de nieuwe standaard. In 2014 verwerkte het bedrijf 57 miljoen plastic flessen in zijn collectie.

In totaal bevatte 79 procent van Timberland-schoenen in 2014 hernieuwbare, biologische of gerecyclede materialen. Dit is een stijging van 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Gerecycled PET is het meest voorkomende materiaal. Het kledingmerk verwerkte 567 ton in de schoenencollectie van 2014. Sinds 2009 kregen 185 miljoen plastic flessen een tweede leven als Timberland-schoeisel.

Het bedrijf maakte de cijfers bekend in het duurzaamheidsverslag over 2014. Ook het gebruik van gerecycled rubber nam toe. Bijna zeven miljoen paar schoenen kregen zolen met tot 42 procent gerecycled rubber. Om het hergebruik van rubber verder te stimuleren, lanceerde Timberland eind 2014 een eigen merk autobanden. De Timberland Tires zijn speciaal ontworpen om na gebruik op de weg tot schoenzool te worden verwerkt.

PVC-vrij

De doelstelling om 100 procent PVC-vrij te zijn, heeft Timberland nog niet behaald. Het gebruik van de loodbevattende stof is teruggebracht tot slechts 1,8 procent in 2014, maar het bedrijf geeft aan moeite te hebben het laatste PVC uit te bannen. Het bedrijf is nog op zoek naar alternatieven die aan de strenge eisen voldoen voor de sterkere veiligheidsschoenen.  

Timberland is onderdeel van het Amerikaanse bedrijf VF Corp, dat ook merken als The North Face, JanSport en Eastpak onder zijn hoede heeft. Onlangs kondigde VF Corp aan het voortouw te willen nemen in de duurzame productie van high performance-kleding. Met dat doel gaat het bedrijf een samenwerking aan met een producent van duurzame nanovezels.  

Bron: Timberland | Foto: IvanWalsh, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)