28-04-2015 10:59 | Door: Thijs ten Brinck

De start-up Axiom Exergy uit Californië levert een systeem om koelkasten slimmer maken. De koelkastbatterij voorkomt voedselverspilling en piekbelasting op het stroomnet.

De koelkastbatterij van het Amerikaanse bedrijf Axiom Exergy kan de piekstroomvraag van koelingen in supermarkten en koelhuizen met 40 procent verlagen. Het systeem kan koelte urenlang opslaan en dient als back-up bij stroomuitval. Zonder elektriciteit houdt het systeem voedingsmiddelen tot twaalf uur lang gekoeld.

Gemiddeld gaat ongeveer de helft van het energieverbruik van een supermarkt op aan koeling. Axiom Exergy heeft deze grote stroomverbruikers omgebouwd tot energieopslagsystemen. Aangestuurd via internet helpen ze de supermarkten kosten te besparen en maken ze het elektriciteitsnet stabieler.

IJsbuffer

De koeling in een supermarkt moet volcontinu draaien, maar de kosten van stroom variëren door de dag heen. Als de vraag naar stroom hoog is stijgen de kosten. Als er veel aanbod van wind- of zonnestroom is, daalt de elektriciteitsprijs.

Wanneer elektriciteit goedkoop is, bevriest Axioms koelkastbatterij water in een grote tank. Als de stroomprijs stijgt, gaan de compressoren van de koelkasten uit. Dan houdt het ijs de producten in de koelkasten op de juiste temperatuur.

Volgens Axiom is het systeem in te passen in het bestaande koelsysteem van supermarkten.

Bron: Axiom Exergy | Foto: Vox Efx, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)