28-04-2015 12:51 | Door: Laura Fransen

Polymeerproducent Bayer MaterialScience lanceert een nieuw biobased materiaal voor de textielindustrie. Impranil eco bestaat voor 65 procent uit hernieuwbare stoffen.

Bayer MaterialScience (Bayer) ontwikkelde het nieuwe polymeer voor gebruik in onder andere de sport- en kledingindustrie. Met Impranil eco kunnen textielproducenten synthetische materialen maken met een hoog percentage hernieuwbare stoffen. Het materiaal is onder andere toepasbaar bij de productie van synthetisch leer. Volgens Bayer kan Impranil eco bijdragen aan het reduceren van de CO2-uitstoot in de textielindustrie.

Impranil eco bestaat uit een verzameling biobased polyurethanen (PU) op waterbasis. Het biobased PU biedt de textielindustrie een alternatief voor op aardolie gebaseerde polymeren. Volgens Bayer blijven de kwalitatieve eigenschappen van de materialen hetzelfde als bij het gebruik van regulier polyurethaan.

Massaproductie

Bayer introduceert het materiaal als onderdeel van de duurzame Insqin-productiemethode. Voor de massaproductie van het PU gaat Bayer samenwerken met duurzaam chemieconcern BioAmber. Het bedrijf gaat het biobased barnsteenzuur leveren dat nodig is voor de productie. BioAmber produceert het zuur uit suikermais, wat de milieu-impact vermindert ten opzichte van de productie uit aardolie. 

“Wij geloven dat baanbrekende innovaties in toenemende mate afhankelijk zullen zijn van samenwerking tussen partners”, stelt Bayer in een persbericht. De samenwerking met BioAmber verzekert het bedrijf van een toevoer van de benodigde biobased grondstof voor Impranil eco. 

Bron: Bayer MaterialScience, BioAmber | Foto: Fishhawk, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)