30-04-2015 17:22 | Door: Laura Fransen

Een nieuw gemechaniseerd distributiecentrum bespaart Albert Heijn jaarlijks 600.000 transportkilometers. Machines vullen containers efficiënter dan mensen.

In het nieuwe gemechaniseerde distributiecentrum van supermarktketen Albert Heijn doen robots het werk. Met behulp van een algoritme stapelen ze de maximale hoeveelheid producten op een rolcontainer. “Daardoor hoeven er per jaar bijna 200.000 rolcontainers minder te worden vervoerd”, citeert Distrifood Albert Heijn projectmanager Hilbert Rouke uit het personeelsmagazine Ahá. De reductie in rolcontainers bespaart Albert Heijn naar verwachting 600.000 transportkilometers.

Het nieuwe gebouw komt te staan in Zaandam, op het terrein van het regionale distributiecentrum. Bijna het hele regionale assortiment houdbare producten wordt van ontvangst tot laden op gemechaniseerde wijze verwerkt. Door meer producten te verwerken in dezelfde ruimte, hoopt de supermarkt te kunnen blijven voldoen aan de vraag van klanten. Het nieuwe centrum levert producten aan driehonderd winkels.

De benodigde techniek wordt geleverd door Vanderlande, wereldwijde specialist in logistieke systemen. Naar verwachting is het gemechaniseerde centrum eind 2017 klaar. Na een succesvolle oplevering tekenen de bedrijven een definitief contract voor een samenwerking. 

Bron: Albert Heijn, Distrifood | Foto: Maarten van Maanen, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)