02-05-2015 13:01 | Door: Willemien Groot

Supermarktketen Plus stapt over op Fairtrade-certificering voor alle producten van het huismerk. Het concern heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Max Havelaar.

Volgens de keten moet het mogelijk zijn om alle producten die zich daarvoor lenen, Fairtrade te certificeren. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt. Plus en de Stichting Max Havelaar zeggen dat nooit eerder een supermarkt en een keurmerk zo nauw hebben samenwerkt om die doelstelling te halen. 

Plus lanceerde in 2009 de duurzaamheidsstrategie Verantwoord, die uitgaat van een verantwoord assortiment met een zo laag mogelijke milieudruk. Sindsdien is een steeds groter aandeel van het assortiment vervangen door Fairtrade-gecertificeerde producten. Onder meer tropisch fruit, chocolade, koffie en thee zijn al voorzien van een keurmerk.

De keten weet zich gesteund door de consument. Uit nieuw onderzoek blijkt dat 4,8 miljoen huishoudens wel eens Fairtrade-producten kopen. De grootste groei zit bij klanten jonger dan dertig jaar en veertigers.

De omschakeling naar een bijna volledig Fairtrade-huismerkassortiment neemt naar verwachting enkele jaren in beslag. Daarin worden ook de toeleveranciers en de franchisenemers van Plus betrokken. Producten met een Fairtrade-certificaat garanderen een goede prijs voor de producenten, betere werkomstandigheden en milieuvriendelijker teeltmethoden.

Bron: Plus | Foto: Andrew Skudder, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)