04-05-2015 11:01 | Door: Laura Fransen

De Britse retailketen Marks & Spencer zet werknemers in bij de strijd tegen onnodig energieverbruik. Gedragsverandering moet de keten helpen 50 procent minder energie te verbruiken in 2020.

Marks & Spencer (M&S) hoopt zijn werknemers te inspireren tot gedragsverandering met behulp van de Making Energy Matter-campagne. De campagne is voornamelijk gebaseerd op betere communicatie. “We geloven dat hoe meer informatie we mensen geven over de impact van energieverspilling, hoe groter de kans is dat ze zich inzetten om verspilling te voorkomen”, schrijft Kate Neale, coordinator van het energieprogramma, in een blogpost. “Kennis is de sleutel tot de kracht van werknemers.”

De Britse retailgigant hoopt zijn boodschap vooral visueel over te brengen. Dit gebeurt via presentaties, posters, digitale schermen, banners, folders, e-mails en het personeelstijdschrift.

Bewezen

Volgens de M&S zijn werknemers van grote waarde bij het terugbrengen van energieverbruik. Dat deze strategie daadwerkelijk effect heeft, moet in de retailindustrie nog bewezen worden. “De aanpak is bewezen, alleen niet zozeer in onze markt”, schrijft Neale. Ze wijst erop dat in de vastgoedsector is gebleken dat de grootste energiebesparing bereikt wordt door een combinatie van technologische innovatie en gedragsverandering. 

Naast een focus op energiereductie, zet M&S ook in op minder waterverbruik. Het bedrijf daagt werknemers uit om op innovatieve wijze een waterbesparing van 35 procent te realiseren. De doelstellingen zijn onderdeel van het Plan A-duurzaamheidsinitiatief. 

 

Bron: Marks & Spencer | Foto: Julia Hiltscher, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)