04-05-2015 12:29 | Door: Laura Fransen

Een nieuwe verfmethode biedt duurzame mogelijkheden voor de textielindustrie. Orta Vegan Denim is geproduceerd met natuurlijke verfstoffen, op industriële schaal.

Volgens Orta, een Turkse spijkerstofproducent, is Vegan Denim de eerste spijkerstofcollectie ter wereld die op industriële schaal geproduceerd is met alleen maar natuurlijke verfstoffen. Hoewel het gebruik van natuurlijke stoffen niet nieuw is, was het moeilijk het gewenste kleurverloop en de juiste intensiteit te bereiken.

Dankzij de nieuwe verfmethode hechten de verfstoffen beter aan katoen. Dit maakt het mogelijk op grote schaal kwaliteit te produceren die voldoet aan de eisen van retailers. Orta levert onder andere spijkerstof aan Gap en Levi’s.

Compromis

De Vegan-methode is het resultaat van langdurig onderzoek. Orta heeft hoge verwachtingen voor het gepatenteerde verfproces. “Orta Vegan Denim laat de mode-industrie opnieuw kennismaken met natuurlijke verfstoffen”, stelt het bedrijf in een persbericht. “Het is de ultieme compromis tussen modeproductie en duurzaam leven.” 

Naast een natuurlijke verfmethode, maakt de Vegan Denim-lijn ook gebruik van een duurzaam productieproces. Volgens Orta verbruikt het proces 30 procent minder energie en 70 liter minder water per kilogram geproduceerde stof.

Orta is niet het enige bedrijf dat zich bezig houdt met duurzame kleurstoffen. Eind 2014 introduceerde kleur- en chemiebedrijf Archroma een textielverf gemaakt van landbouwafval.

Bron: Orta, DenimsandJeans | Foto: Ian McKellar, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)