08-05-2015 11:58 | Door: Laura Fransen

Paragon-software bespaart de Britse supermarktketen Sainsbury’s brandstof en reduceert de CO2-uitstoot. De transportmanagementsoftware optimaliseert de dagelijkse logistiek.

De Paragon-software helpt supermarktketen Sainsbury’s bij het efficiënt inplannen van dagelijkse transporten. De supermarkt vervoert producten van negentien distributiecentra naar 527 supermarkten en 276 kleinere winkels. Door de logistieke operatie van vier centra geheel te optimaliseren, heeft het bedrijf in drie jaar tijd ruim 500.000 liter brandstof bespaard. Dankzij minder transportkilometers ging de CO2-uitstoot in die periode omlaag met 1,4 miljoen kilogram.

Door een betere planning worden wekelijks 2.000 minder ritten afgelegd door lege voertuigen. Hoewel de gemiddelde afgelegde afstand per chauffeur is gedaald met 3,8 procent, ligt de productiviteit 8 procent hoger.

Ook de Britse supermarktketen Morrisons maakt al langer succesvol gebruik van Paragon-software. Het meest recente rapport van de Britse klimaatorganisatie Carbon Disclosure Project noemt zowel Sainsbury’s en Morrisons als koplopers op het gebied van CO2-reductie door transportoptimalisatie.

Albert Heijn

In Nederland werkt Albert Heijn aan het verminderen van zijn transportkilometers met behulp van robots. In een nieuw distributiecentrum pakken deze alles optimaal in, waardoor dezelfde vracht in minder vrachtwagens is te vervoeren. 

Bron: Paragon, Carbon Diclosure Project | Foto: Graham Richardson, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)