12-05-2015 10:44 | Door: Laura Fransen

Het Oostenrijkse Lenzing ontwikkelt een biologisch afbreekbare schoen van houtpulp. 99,8 procent van de gebruikte oplosmiddelen wordt teruggewonnen.​

Lenzing presenteerde het concept voor de zogenaamde botanische schoen tijdens de textielbeurs Techtextil in Frankfurt. De schoen bestaat volledig uit Tencel, een vezel uit houtpulp van eucalyptusbomen. Om van het pulp vezels te maken, maakt Lenzing gebruik van water en het oplosmiddel NMMO. Het oplosmiddel is samen met het water terug te winnen en opnieuw te gebruiken.

Botanic shoe

Tencel wordt al langer verwerkt in kleding en schoenen. Een aantal producenten gebruikt Tencel voor schoenveters en andere onderdelen. “Nu is het doel om een schoen op de markt te brengen waarvan alle onderdelen van Tencel zijn gemaakt”, zegt Marina Crnoja-Coxic, afdelingsmanager Technical Textiles bij Lenzing, in een persbericht. Lenzing is daarvoor in gesprek met een aantal producenten, waaronder het Oostenrijkse schoenenmerk Legero.

Ecolabel

Volgens de producent combineert Tencel de beste eigenschappen van acryl, wol, linnen en katoen. Bovendien is de duurzame vezel zo sterk als polyester. De Europese Unie heeft Tencel het Ecolabel toegekend als blijk van de lage milieu-impact.

Ook andere bedrijven werken aan biologisch afbreekbare schoenen. Het Nederlandse merk Oat Shoes maakt schoenen van hennep, katoen en biologisch afbreekbaar plastic.

Bron: Lenzing | Foto: E. Grebe & S. Kurz, Lenzing (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)