18-05-2015 11:23 | Door: Jerom van Gemert

Een nieuwe sensor herkent bedorven voedsel. Door de sensor te plaatsen op voedselverpakkingen kan het de voedselkwaliteit in de gaten houden en verspilling tegengaan.   ​

Wanneer voedsel bederft komt ethanol vrij. De sensor, ontwikkeld door het VTT Technical Research Centre of Finland Ltd, meet de hoeveelheid ethanol in de verpakking. Vooral fruit produceert veel ethanol als het bederft.

De sensors zijn verwerkt in Radio-frequency identification (RIFD) tags. Deze tags zitten op voedselverpakkingen en zenden via radiogolven informatie uit over de versheid van het voedsel naar de groothandels, supermarkten of klanten. Consumenten kunnen in de supermarkt met een smartphone de versheid van het product inzien.

Voedselverspilling

In Europa gaat er jaarlijks meer dan 100 ton voedsel verloren door bederf. Veel voedsel gaat verloren in de toeleveringsketen in Europa. In de toeleveringsketen gaat 66 procent van het groente, en 72 procent van het fruit verloren.

Met de nieuwe sensor kunnen leveranciers hun producten beter in de gaten houden. Het VTT Technical Research Center is bezig met het commercialiseren van de sensor.

Bron: VTT Research |  Foto: ricardo via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)