20-05-2015 10:45 | Door: Laura Fransen

Duurzame spijkerbroeken zijn vooral te vinden bij Nederlandse modemerken. G-Star Raw, Kuyichi en Mud Jeans lopen voorop wat betreft gebruik van duurzame grondstoffen en transparantie.

Dat stelt vergelijkingswebsite Rank a Brand. De website vergeleek de duurzaamheid van de 25 meest bekende jeansmerken in Nederland. Jeans van eigen bodem doen het goed. De Nederlandse merken Kuyichi, G-Star en Mud Jeans staan op plekken 1, 2 en 4 op de duurzaamheidsranglijst. Het Zweedse Nudie Jeans staat op de derde plaats. Kuyichi behaalde de koppositie met een score van 19 uit 32 haalbare punten.

Rank a Brand prijst de koplopers voor het gebruik van duurzame materialen. Zo is 95 procent van Kuyichi’s katoen biologisch. Ook Mud Jeans gebruikt bijna alleen maar biologisch katoen. Hoewel G-Star slechts 19 procent biologisch katoen of gerecycled materiaal in zijn jeans verwerkt, speelt de trendsetter een grote rol in de verduurzaming van de sector. Volgens Rank a Brand weet het bedrijf via slimme campagnes duurzaamheid gewild te maken.

De jeansmerken zouden nog meer kunnen doen en daardoor een hogere score kunnen behalen. De vergelijkingssite ziet mogelijke verbeteringen bij de publicatie van de CO2-uitstoot in het productieproces, en rapportage over milieuvriendelijke productiemethoden.

De koplopers hebben hun positie verder te danken aan meer transparantie. Kuyichi en G-Star bieden inzicht in de productieketen door alle confectiefabrieken die voor de merken actief zijn openbaar te maken.

Bron: Rank a Brand | Foto: Robert Scheie, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)