26-05-2015 12:21 | Door: Laura Fransen

Het assortiment van de Nederlandse groothandel Bidvest Deli XL bestaat voor 40 procent uit duurzame producten. Een eigen MVO-bedrijfsscan draagt bij aan het verduurzamen van de toeleveringsketen.

Dat stelt de foodservice groothandel in het duurzaamheidsverslag over 2014. De verduurzaming op het gebied van inkopen is voor een groot deel te danken aan een eigen meetsysteem. De door Bidvest Deli XL (Deli XL) ontwikkelde MVO-bedrijfsscan kent bedrijven een score toe aan de hand van een uitgebreide vragenlijst. De scan is gebaseerd op ISO 26000, de internationale richtlijn voor het implementeren van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Meer dan 100 leveranciers hebben inzicht gegeven en gekregen in hun duurzaamheidsprestaties.

“Samenwerken met ketenpartners is bepalend voor verdere verduurzaming van de keten”, stelt het bedrijf in een persbericht. “Voor klanten is Bedivest Deli XL volwaardig gesprekspartner en adviseur waar het gaat om verduurzaming.” Door leveranciers inzicht te geven in hun bedrijfsvoering, creëert de groothandel tegelijkertijd meer transparantie in de toeleveringsketen. Eind 2015 moeten nog eens 70 leveranciers de scan hebben uitgevoerd.

Klanten

Naast het stimuleren van een duurzame bedrijfsvoering onder zijn leveranciers, richt Deli XL zich ook op zijn klanten. Eerder dit jaar reikte de groothandel een zilveren MVO Award uit aan het Deventer Ziekenhuis. Het ziekenhuis ontving de prijs voor het voeren van een duurzaam inkoopbeleid.

In het boekjaar 2013/2014 leverde Deli XL 236.629 ton producten aan 25.000 horecabedrijven en zorginstellingen in Nederland. Daarmee heeft de groothandel een marktaandeel van 11 procent in de Nederlandse foodservice markt. 

Bron: Bidvest Deli XL | Foto: Frankieleon, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)