28-05-2015 07:46 | Door: Laura Fransen

Textielverfproducent Huntsman introduceert een nieuwe zwarte kleurstof. De verf vermindert het water- en energieverbruik van textielmolens met tot 50 procent. Ook de CO2-uitstoot kan met de helft omlaag.

De nieuwe reactieve zwarte kleurstof bevat geen schadelijke stoffen zoals arylamines, waardoor de verfstof aan de strengste milieueisen zoals Oeko-tex voldoet. De eigenschappen van de kleurstof maken het daarnaast mogelijk om het verfproces te verduurzamen.

Met de nieuwe verfstof kunnen textielproducenten hun water- en energieverbruik volgens de Amerikaanse producent Huntsman met 50 procent terugdringen, net als de CO2-uitstoot. Dit is onder andere te danken aan een versnelling van het productieproces. De reactieve kleurstof hecht zich al na vier spoelingen en bij een lage temperatuur aan het textiel.

Productietoename

De verfstof biedt naast ecologische ook financiële voordelen voor textielmolens. “Het minimaliseert proceskosten, terwijl de productiviteit omhoog gaat”, zegt Jay Naidu, vicepresident bij Huntsman, in een persbericht. Het snellere proces zou een productietoename van tot 25 procent moeten opleveren.

Volgens Huntsman neemt in de textielsector de vraag naar een duurzame en transparante toeleveringsketen toe. Het bedrijf hoopt dat textielmolens met de nieuwe milieuvriendelijke kleurstof aan die vraag kunnen voldoen.

De kleurstof is onderdeel van Huntsman’s bestaande Avitera-kleurstoffenlijn. Eerder werkte het bedrijf al samen met het Nederlandse DyeCoo. Samen werkten de bedrijven aan de ontwikkeling van een waterloze verftechniek.  

Bron: Hutsman | Foto: DanielSTL, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)