27-05-2015 19:30 | Door: Laura Fransen

Ikea opereert vanaf deze week energieneutraal in Scandinavië. Na de ingebruikname van een nieuw Zweeds windpark produceert de meubelgigant evenveel hernieuwbare energie als het bedrijf verbruikt.

In totaal wekken 47 windturbines in Zweden en Denemarken jaarlijks 361 gigawattuur hernieuwbare energie op. Dit is voldoende om 72.000 huishoudens een jaar lang van energie te voorzien en een CO2-reductie van 288.500 ton te realiseren. De windturbines in combinatie met biomassa-installaties produceren voldoende hernieuwbare energie om al Ikea’s winkels, fabrieken, distributiecentra en kantoren in Scandinavië draaiende te houden.

Ikea is enthousiast over de nieuwe mijlpaal. “Energieneutrale bedrijfsvoering in Scandinavië is een belagnrijke stap richting ons doel om in 2020 wereldwijd energieneutraal te zijn”, zegt Håkan Svedman, landenmanager voor Ikea Zweden, in een persbericht.

Eerder maakte de meubelfabrikant al bekend energieneutraal te opereren in Canada. Naar verwachting volgen de vestigingen in Polen later in 2015. Ikea bezit windparken in Canada, de Verenigde Staten, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Polen, Zweden en Groot-Brittannië. Eind 2014 verwierf het bedrijf zijn nieuwste aanwinst, de Cameron Wind Farm in Texas. Daarnaast wekken ook 700.000 zonnepanelen op Ikea’s gebouwen hernieuwbare energie op. 

Bron: Ikea | Foto: Andy Bullock, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)