02-06-2015 18:38 | Door: Laura Fransen

Een crowdfundactie voor zalmleer en textiel van krab-afval uit Alaska trekt grote belangstelling. Producent Tidal Vision haalde het doelbedrag van $ 17.500 binnen 24 uur binnen.

Het Amerikaanse bedrijf Tidal Vision verwerkt afval tot duurzame mode. Het bedrijf geeft de reststromen van de visserij een tweede leven door het materiaal tot kleding en accessoires te upcyclen. Tidal Vision maakt al langer duurzaam leer van zalmhuiden. Nu lanceert de textielproducent ook een kledinglijn van krab-afval. Een crowdfundcampagne om de lancering te bekostigen blijkt een succes. Een week na de lancering is al 187 procent van het streefbedrag binnen.

De nieuwe kledinglijn is gemaakt van chitosan-garen. Chitosan is gemaakt van chitine, een veelvoorkomend restproduct uit de schaaldierenindustrie. Tidal Vision onttrekt het materiaal zonder schadelijke chemicaliën uit krabafval en spint het tot garen. Een bijkomend voordeel van de duurzaam geproduceerde kleding is dat chitosan volgens de producent geen geur opneemt. Wassen is hierdoor minder vaak nodig.

900 miljoen kilo

Jaarlijks belandt 900 miljoen kilogram vis- en schaaldierafval op de bodem van de oceaan rond Alaska. Daar heeft het rottende afval een negatieve impact op de ecologische omgeving. Tidal Vision biedt een alternatief door het afval op te kopen. Daarnaast stimuleert het bedrijf milieuvriendelijke vispraktijken door alleen in te kopen bij rederijen met een duurzame bedrijfsvoering. 

Naast textielproductie is chitine ook in andere industrieën toepasbaar. Een Amerikaanse printplatenproducent wint er koper mee terug uit afvalwater. Andere bedrijven zetten het materiaal in om de houdbaarheid van groenten en fruit te verlengen, of de efficiëntie van zonnepanelen te verhogen. 

Bron: Tidal Vision | Foto: Missbossy, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)