05-06-2015 09:30 | Door: Jerom van Gemert

De start-up Bolt Threads heeft $ 40 mln aan investeringen opgehaald om op grote schaal kleren van spinnenzijde te produceren. De zijde wordt duurzaam geproduceerd met gist.

Het Amerikaanse Bolt Threads maakt zijde met genetisch gemodificeerde gist. De gist maakt eiwitten die voorkomen in spinnenzijde. Tijdens fermentatie zet het gist suikers om in deze eiwitten. Zo ontstaat er vloeibare zijde. Dit wordt uiteindelijk omgezet in garen met het proces natspinnen. Daarna is het geschikt voor het maken van kleding.

Deze productiemethode is een duurzaam alternatief voor kleding van polyesters op basis van aardolie. Nu gebruikt de start-up nog mais als suikerbron voor het fermentatieproces, maar in de toekomst stapt het over naar een suikerbron die geen voedselgewas is.  

De kleding is licht, zacht, waterresistent, rekbaar en sterk. Ook gaat de stof erg lang mee volgens de makers. Door de gist verder genetisch aan te passen, kunnen eigenschappen zoals rekbaarheid, zachtheid en sterkte nog verbeterd worden. De start-up brengt in 2016 zijn producten op de markt.

Wetenschappers aan de het Massachusetts Institute of Technology hebben eerder al een methode ontwikkeld om bacteriën spinnenzijde te laten maken. Deze zijde zou minstens net zou sterk zijn als natuurlijk spinrag.

Bronnen: Bolt Threads, Techcrunch | Foto: Wendy via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)