16-06-2015 09:34 | Door: Laura Fransen

Dirk en DekaMarkt hebben een duurzame primeur. De supermarkten verkopen als eerste in Nederland Kromkommers: kromme groente die eerder het schap niet in mocht.

De kromme komkommers liggen in de schappen bij Dirk- en DekaMarkt-filialen als onderdeel van een proef. In samenwerking met komkommerteler Welles testen de supermarkten of de vreemd gevormde groente bij de consument in de smaak valt.

Anti-voedselverspillingsbedrijf Kromkommer heeft hoge verwachtingen. Eind mei opende het bedrijf een pop-upwinkel in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne waar ‘gekke groente’ werd verkocht. Binnen twee weken verkocht de winkel 3.250 kilo groente en fruit dat het schap normaalgesproken niet zou halen.

Tweebenige wortels

“Met de Kromkommer Pop-Op Shop hebben we laten zien dat gekke groente en fruit in het schap horen en dat er wel degelijk een markt voor is”, schrijft het bedrijf op zijn website. Met name tweebenige wortels en hartvormige aardappelen bleken populair. Maar ook licht beschadigde producten, zoals uiten met een vreemd plekje, werden goed verkocht.

Hoewel de pop-up-winkel een succes was, zegt het bedrijf het verkopen liever over te laten aan de supermarkten. Kromkommer is dan ook enthousiast over samenwerking van Dirk, DekaMarkt en teler Welles en hoopt dat andere supermarkten zullen volgen. Albert Heijn verkoopt wel gekke groenten, maar niet vanuit het schap. Klanten kunnen paketten met 'buitenbeentjes' alleen online bestellen.

Bron: Kromkommer | Foto: Peter Oelschlaeger, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)