25-10-2012 10:40 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duurzaamheid is niet langer het domein van de trendsetters. Kleine merken veroveren de markt met ecologische kleding voor de massa.

Het atelier bevindt zich in Polen. De stoffen voor de kleding komen uit Turkije, Spanje, maar ook Duitsland. De doelgroep: vrouwen van 30 plus.

Het kan de omschrijving zijn van een gemiddeld confectiemerk als C&A of Esprit. Het Haarlemse kledingmerk Global Woman onderscheidt zich echter op één belangrijk punt: De kleding van het merk is gemaakt van organische stoffen en is hierdoor  volledig biologisch afbreekbaar. Dat wil overigens niet zeggen dat de kleding niet lang mee gaat, haast directeur Lody Klement zich te zeggen. “Ecologische kleding gaat minstens zo lang mee als niet-ecologische kleding.”

Ecologische kleding gaat minstens zo lang mee als niet-ecologische kleding. Lody Klement, directeur Global Woman

Trend

Global Woman is ecopreneur van de maand bij Amsterdamse incubator Green Metropole omdat het duurzame kleding toegankelijk maakt voor de massa. De ontwerpen zijn niet hemelbestormend, maar daarin schuilt juist de kracht. Te vaak wordt duurzaamheid nog gezien als een bezigheid die alleen de grachtengordel zich kan veroorloven. Een misvatting, volgens de kledingmaker.

Alle stoffen die Klement gebruikt zijn GOTS-gecertificeerd.  GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Een product ontvangt pas een GOTS-keurmerk wanneer stoffen voor minstens 70 procent ecologisch zijn. Ook is het gebruik van chemicaliën en schadelijke pesticiden niet toegestaan. Klement vindt het belangrijk om streng te zijn op de productie van de kleding. “Er mag bijvoorbeeld geen polyester inzitten, bij andere merken gebeurt dat soms nog wel.”

In plaats van mee te liften op de duurzaamheidstrend wil Klement iets blijvends creëren: “Het merk moet organisch groeien. Het moet een sterk merk worden.” Global Woman richt zich op een wat oudere doelgroep dan hippe groene merken zoals Kings of Indigo (K.O.I.) of Kuyichi. Hierdoor is het merk minder trendgevoelig. Het idee is dat een shirt of een broek meerdere seizoenen gedragen kan worden. Het bedrijf profileert zich daarom niet zozeer als trendsetter, maar meer als trendvolger.

De zaak klopt

Klement, die al sinds 1992 in de mode-industrie zit, vindt het duurzaamheidsbewustzijn in zijn branche tegenvallen. “Het is net als bij banken, ze weten dat ze verkeerd bezig zijn, maar gaan op dezelfde voet verder.” Klement is door de jaren heen steeds bewuster gaan leven en kreeg hierdoor het idee om zelf iets in de branche te ondernemen. “Deze zaak klopt. Ik weet waar ik voor sta.”
Als het duurzaamheid leeft bij grote modeketens, dan drupt dat door naar het midden- en kleinbedrijf. Lody Klement
Er is veel concurrentie in de sector. Er komen steeds meer groene bedrijven bij die in dezelfde vijver vissen. Het is daarom voor merken als Global Woman noodzaak om bij grote winkels terecht te komen, al is het moeilijk om ‘nieuwe’ klanten te vinden. Er is geen schare oude klanten om op terug te vallen, waardoor de zaken  wat stroef gaan. Toch heeft Klement goede hoop voor de kleine ondernemers.“Als het duurzaamheid leeft bij grote modeketens, dan drupt dat door naar het midden- en kleinbedrijf.”