25-10-2012 12:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Consumenten schuiven de verantwoordelijkheid voor verantwoorde levensmiddelen vooral naar de producent. Die reageert, maar niet vanwege de consument.

Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK, in opdracht van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad. Consumenten zijn in toenemende mate geïnteresseerd in duurzaam geproduceerde levensmiddelen, maar willen er volgens GfK-onderzoeker Marcel Temminghof van uit kunnen gaan dat “producten verantwoord en veilig worden geproduceerd door bedrijven zelf”. De consument dwingt duurzaamheid niet zelf af.

Effect van keurmerken gering

Dat de vraag van consumenten naar duurzame producten beperkt is kan blijkt ook uit het effect dat keurmerken hebben. Volgens het onderzoek bereiken bekende keurmerken zoals Max Havelaar en EKO maar een kleine groep mensen. Het marktaandeel van Max Havelaar gecertificeerde koffie is in de afgelopen jaren bijvoorbeeld nauwelijks gegroeid en blijft steken op zo’n drie procent. Keurmerken weten de bewuste consument aan te trekken maar slagen er niet in om de markt te verbreden en ook Henk en Ingrid aan een duurzaam bakje troost te krijgen.

Ook blijft het marktaandeel voor biologische producten, ondanks hippe biologische winkels die rond de Amsterdamse grachtengordel als paddenstoelen uit de grond schieten, structureel laag.

Consumentenbewustzijn geen probleem

Volgen Solidaridad-directeur Nico Roozen zit het ondanks het beperkte marktaandeel van biologische en gecertificeerde producten wel goed met het consumentenbewustzijn. Volgens Roozen is het bewustzijn nog steeds groeiende en is er ook een klein aandeel van de consumenten die dit bewustzijn ook direct aan zijn aankoopgedrag verbindt.

Consumenten leggen de bal voor verduurzaming bij het bedrijfsleven en de politiek. Nico Roozen. Directeur Solidaridad.

Het probleem ligt volgens Roozen bij die andere groep van zo’n 45 tot 50 procent. “Zij leggen de bal voor verduurzaming bij het bedrijfsleven en de politiek. In plaats van zelf over te stappen naar Max Havelaar verwachten consumenten dat merken zoals Douwe Egberts ook gaan verduurzamen. Een merk krijgt hierdoor een betere waardering.”

Bedrijven hebben eigen agenda

Grote bedrijven verduurzamen steeds meer. Volgens Roozen komt dit echter niet omdat de consument daar om vraagt. De Nestlé’s en Unilevers van deze wereld willen vooral hun bedrijfsvoering zeker stellen. “Zij hebben zelf maar al te goed begrepen dat als de productieketen niet verduurzaamd wordt, de continuïteit van het productieproces in het geding komt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de beschikbaarheid van grondstoffen”, aldus Roozen.

Duurzaamheid is geen marktsegment, geen niche meer. De hele markt zal duurzaam worden. Nico Roozen.

Volgens Roozen bevinden we ons in een transitie en zal in 20 tot 30 jaar tijd de hele markt duurzaam zijn: “Duurzaamheid is geen marktsegment, geen niche meer. De hele markt zal duurzaam worden, niet-duurzame productie heeft geen toekomst.”

Bron: Solidaridad