19-06-2015 12:21 | Door: Laura Fransen

Een slim e-textiel ontwikkeld door het Royal Melbourne Institute of Technology kan bedrijven inzicht bieden in de luchtvervuiling van hun productiefaciliteiten. Draagbare sensoren detecteren gevaarlijke chemicaliën en gassen.

De doorzichtige, flexibele sensoren zijn te verwerken in kleding of kunnen direct op de huid gedragen worden. De sensor detecteert onder andere stikstofoxide, een stof die bijdraagt aan luchtvervuiling door smogvorming. “De mogelijkheid om stikstofoxide te detecteren, maakt het mogelijk om de hoeveelheid luchtvervuiling continu te monitoren”, zegt Dr. Madhu Bhaskaran, projectleider aan het Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT), in een persbericht.

Bhaskaran ziet onder andere mogelijkheden om de sensor in werkkleding te verwerken. Dit zou bedrijven beter inzicht kunnen geven in de hoeveelheid chemicaliën die vrijkomt tijdens werkprocessen. Volgens Bhaskaran zijn de sensoren goedkoop en gaan ze lang mee. 

RMIT sensor e-textiel

Veiligheid

Naast het in beeld brengen van de luchtkwaliteit op de werkplek, kunnen de sensoren ook bijdragen aan de directe veiligheid van de drager. Zo detecteren de sensoren ook stoffen als waterstof, die bij een lek kunnen leiden tot explosies. Daarnaast zijn ze als pleister direct op de huid aan te brengen, om zo de hoeveelheid UV-straling te meten waaraan de drager is blootgesteld. 

Eerder bracht het Franse bedrijf Spinali Design een bikini op de markt die van een soortgelijke technologie gebruik maakt. De bikini waarschuwt de drager tegen te veel uv-straling. 

Bron: RMIT | Foto: CECAR University, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) & RMIT