19-06-2015 13:33 | Door: Laura Fransen

Zijdeproducent Kraig Biocraft gaat spinnenzijde van rupsen op grote schaal commercialiseren. De zijde biedt een biologisch alternatief voor staal en Kevlar.

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Kraig Biocraft produceert de spinnenzijde met behulp van genetisch gemodificeerde zijderupsen. De rupsen zijn in staat spinnenzijde op een efficiëntere wijze te produceren dan spinnen zelf. Voor het opschalen van de productie gaat het bedrijf nu samenwerken met de Vietnamese overheid. Volgens Kraig Biocraft biedt Vietnams bestaande infrastructuur voor zijdeproductie een ideale omgeving hiervoor.

“Het doel is het commercialiseren van onze revolutionaire technologie voor de technische textielindustrie”, zegt Kim Thompson, CEO van Kraig Biocraft, in een persbericht. Het bedrijf ziet grote potentie voor de innovatieve zijdesoort dankzij unieke eigenschappen. De spinnenzijde is sterker, lichter en flexibeler dan staal en Kevlar, materialen die veel gebruikt worden in onder andere kogelwerende kleding. Volgens Kraig Biocraft biedt spinnenzijde een natuurlijk alternatief voor de synthetische materialen.

Onlangs ontwikkelden wetenschapper van de Utah State University een synthetische spinnenzijde. De wetenschappers produceerden genetisch gemodificeerde spinnenzijdeproteïnen in het lab. Het Amerikaanse team verwacht voor de hypoallergene, synthetische zijde vooral een markt te vinden in de zorgsector. 

Bron: Kraig Biocraft | Foto: Hannah Sorensson, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)