22-06-2015 18:02 | Door: Laura Fransen

Een Mongoolse mode-ontwerpster beschrijft haar nieuwste creatie als ‘draagbare lego’. Dankzij 700 individuele, afneembare stukjes stof kan de drager het kledingstuk zelf naar behoefte aanpassen.

Het kledingstuk is een ontwerp van de Mongoolse Bolor Amgalan. Het ontwerp bestaat uit 700 individuele stoffen vierkantjes. De stukken materiaal passen in elkaar met behulp van een puzzel-achtig sluitingsmechanisme. Het modulaire ontwerp biedt de drager de mogelijkheid hetzelfde kledingstuk in verschillende stijlen te dragen.

Amgalan ziet duurzame mogelijkheden voor modulaire ontwerpen in de mode-industrie. Volgens de ontwerpster kan onder andere de verspilling in de industrie teruggedrongen worden, door consumenten de mogelijkheid te geven veel verschillende dingen te doen met één kledingstuk. Amgalan presenteert het kledingstuk onder andere als jurk, jas of t-shirt. Bij een model dat niet alle stof gebruikt, kan het overgebleven materiaal tot bijpassende accessoires vermaakt worden.  

Het productieproces van het kledingstuk was arbeidsintensief. De ontwerpster deed er ruim vier maanden over om alle 700 stukken stof te produceren. Amgalan presenteerde de jurk tijdens de Sydney Craft and Quilt Fair. De ontwerpster heeft patent aangevraagd voor het modulaire systeem. 

Bron: News Limited, Bolor Angalat | Foto: Ardonik, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)