01-11-2012 07:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een gedeelde eerste plek voor De Telegraaf en de Spits wat betreft duurzaamheid. De kranten zijn goed op weg met het reduceren van hun CO2-uitstoot en het gebruik van groene stroom.

Dat blijkt uit onderzoek naar de duurzaamheid van kranten en tijdschriften van merkenvergelijker Rank a Brand. De merkenvergelijker baseerde de ranglijst op twaalf criteria betreffende de drie pijlers klimaatverandering & CO2-emissies, milieubeleid en duurzame handel.

Uitgever van de twee kranten Telegraaf Media Groep publiceert sinds 2010 haar CO2-voetafdruk en slaagde erin de CO2-uitstoot met een kwart terug te brengen. Ook is TMG gebruiker van groene stroom en heeft MVO-afspraken met haar leveranciers vastgelegd. TMG scoorde goed op zes van de twaalf criteria en haalde hiermee een C-label.

Informatie over duurzaamheid zou gemakkelijk toegankelijk moeten zijn voor consumenten om een verantwoorde keuze te kunnen maken Niels Oskam, oprichter van Rank a Brand

Wel is er verbetering mogelijk bij het gebruik van verantwoord papier. Een criterium waar het Financieele Dagblad wel hoog op scoort door het gebruik van uitsluitend FSC-gecertificeerd papier. Overige zeven kranten, waaronder Volkskrant en Trouw, blijven achter omdat de uitgevers geen beleid voor MVO inzichtelijk hebben gemaakt.

Tijdschriften liggen mijlenver voor

De echte koplopers zijn echter de tijdschriften. Duurzaamheidstijdschrift De Betere Wereld blinkt uit met een positieve score op elf van de twaalf criteria. En samen met opinietijdschrift Ode Magazine haalt het duurzaamheidstijdschrift het hoogst haalbare A-label.

Binnen de tijdschriftenbranche ziet Rank a Brand een grote verschuiving in het gebruik van verantwoord papier. Van de 26 onderzochte tijdschriften gebruikt nu ruim een kwart van de titels gecertificeerd papier en communiceert daarover. Dat geldt onder andere voor de populaire tijdschriften Quote, Vrij Nederland en Voetbal International.

De Groene Amsterdammer scoort daarentegen helemaal geen punten. Het opinieblad is onduidelijk  over het gebruik van milieugecertificeerd papier en communiceert niet of er beleid is om CO2-uitstoot te beperken. Ook Playboy en internationale glossy’s als Vogue en Glamour scoorden geen punten en krijgen daarmee het E-label.

Vrouwenbladen blijven achter

Opvallend is dat de vrouwenbladen van Sanoma achterblijven. “Dat Sanoma hierover weinig concreets communiceert is opvallend, omdat de marktleider van vrouwenbladen - zoals Libelle, Viva en de Linda - wel voorop wil lopen als het gaat om People, Planet en Profit,” zegt Niels Oskam, oprichter van Rank a Brand. “Het bedrijf maakt geen CO2-voetafdruk bekend en er wordt geen concrete informatie gegeven over het aandeel verantwoord papiergebruik.”

“Informatie over duurzaamheid zou gemakkelijk toegankelijk moeten zijn voor consumenten om een verantwoorde keuze te kunnen maken.”

Bron: DDK

Foto: Elger van der Wel