02-07-2015 09:43 | Door: Laura Fransen

Wetenschappers aan het Federal Institute of Technology in Zurich ontwikkelen garen van gelatine. De nieuwe techniek zet reststromen van de veeteelt om in duurzame kleding.

Het belang van duurzaamheid, hernieuwbaarheid en afbreekbaarheid van polymeren neemt steeds verder toe, stellen de wetenschappers van het Federal Institute of Technology (ETH) in Zurich. Het recyclen van landbouw- en veeteeltreststromen zoals keratine, tarwegluten, caseïne en gelatine biedt mogelijkheden.

Met die gedachte hebben de wetenschappers garen van gelatine ontwikkeld. De gelatine is afkomstig uit collageen, een bijproduct van de veeteelt. Met behulp van een natspinproces produceerde het team een gelatinefilament. Dat sponnen ze vervolgens tot garens. Een behandeling met het gas formaldehyde en wolvet maakt het garen waterafstotend.

Volgens de wetenschappers is het materiaal even sterk als merinowol. Om de praktijktoepassing ervan te demonstreren, hebben ze een handschoen gemaakt van gelatinegaren, die volgens het team ook qua warmte niet onderdoet voor wol. Het materiaal kan in de wasmachine.

De wetenschappers zijn niet de eersten die duurzame kleding produceren met behulp van verassende grondstoffen.

Bron: American Chemical Society | Foto: Matt Reinbold, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)