02-07-2015 07:03 | Door: Laura Fransen

Meubelfabrikant Ikea neemt zijn eerste brandstofcel in gebruik bij de vestiging in Emeryville, Californië. De brandstofcel zet biogas om in elektriciteit en bespaart de vestiging jaarlijks 1.304 ton CO2.

Het systeem produceert jaarlijks zo’n 2,5 miljoen kilowattuur hernieuwbare elektriciteit. Dat is voldoende om 163 huishoudens een jaar lang in hun energiebehoefte te voorzien. Met het gebruik van de brandstofcel bespaart het Zweedse meubelconcern 1.304 ton CO2. In combinatie met een bestaand zonnedak levert het systeem meer dan de helft van de benodigde elektriciteit voor de vestiging op duurzame wijze.

Met de ingebruikname van de brandstofcel komt Ikea een stap dichterbij de doelstelling om in 2020 wereldwijd energieneutraal te opereren. Sinds 2009 heeft het bedrijf € 1,5 mrd geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Eerder dit jaar kondigde Ikea aan nog eens € 1 mrd vrij te maken voor wind- en zonne-energieprojecten.

De brandstofcel is ontwikkeld door de Amerikaanse start-up Bloom Energy. Naast Ikea levert het bedrijf brandstofcelsystemen aan grote partijen als eBay, Wal-Mart en Google. Eerder dit jaar lanceerde Bloom Energy een nieuwe investeringsronde. Met meer financiering hoopt het bedrijf de productie op te schalen om zo de prijs van de systemen omlaag te brengen.  

Bron: Ikea | Foto: Sean Hobson, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)