03-07-2015 15:31 | Door: Laura Fransen

Supermarktketen Waitrose zet zonnepanelen in bij het verduurzamen van de melkproductieketen. Een zonnedak op de stal van een melkboerderij wekt elektriciteit op voor het melken van 600 koeien.

Het Britse Waitrose heeft de zonnepanelen geïnstalleerd op de koeienstal van de Leckford Estate-boerderij in Hampshire. De zonne-installatie heeft een vermogen van 186 kilowatt. Dit is voldoende om 40 huishoudens een jaar lang van elektriciteit te voorzien. De jaarlijkse CO2-uitstoot van de boerderij vermindert met 70 ton.

Waitrose Hive Energy zonnedak

De duurzaam opgewekte elektriciteit is voor de stalverlichting en de melkmachine voor de 600 koeien. Andrew Hoad, directeur van Leckford Estate, is enthousiast over stap. “Het opwekken van onze eigen hernieuwbare energie is een geweldige investering voor ons bedrijf”, zegt Hoad in een persbericht. “Het betekent een significante reductie in onze CO2-voetafdruk.” 

Volgens Hive Energy, de leverancier van de zonnepanelen, neemt de vraag naar duurzame energie toe bij Britse retailers als Waitrose. Bedrijven willen steeds vaker hun processen laten draaien op zonne-energie. “Die maakt hen niet alleen groener, maar zon is ook een goedkopere, stabielere bron van energie”, zegt Tim Purbrick, commercieel directeur van Hive Energy. “Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het Britse bedrijfsleven.”

Bron: Hive Energy | Foto: Hive Energy & Sy Clark, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)