06-07-2015 09:03 | Door: Laura Fransen

Een duurzame, waterafstotende textielcoating van het Zweedse cleantech-bedrijf OrganoClick ontvangt veel lof. Uitbreiding van de marketingafdeling moet opschaling stimuleren.

Tijdens een duurzaamheidsevenement in het Zweedse Almedalen presenteerde OrganoClick de duurzame OrganoTex-coating, toegepast op een kledingstuk van gerecyclede PET-flessen. De technologie van OrganoClick maakt gebruik van biobased katalysatoren om waterafstotende moleculen aan de textielvezels te binden.

De katalysatoren creëren een ruwe structuur, waaraan de waterafstotende moleculen zich kunnen hechten. De makers vergelijken de resulterende structuur met die van de blaadjes van de lotusbloem. Ondanks de structuur voelt de stof zacht aan. 

In tegenstelling tot veel reguliere waterafstotende coatings, is OrganoTex vrij van schadelijke fluorkoolstofproducten. Volgens producent OrganoClick zijn alle gebruikte stoffen biologisch afbreekbaar.

Toepassing

De Taiwanese textielproducent Chang-Ho Fibre past de technologie toe op gerecycled PET-textiel. Eerder dit jaar gebruikte Filippa K de technologie als eerste modemerk in zijn collectie. Het bedrijf richt zich momenteel op het uitbreiden van de marketingafdeling, om in te spelen op de toenemende vraag naar duurzaam textiel.  

OrganoClick is in 2006 opgericht als een spin-off van onderzoek aan de Stockholm University en Swedish University of Agricultural Sciences. Het bedrijf heeft sinds de oprichting verschillende prijzen in ontvangst mogen nemen, waaronder Sweden’s Most Promising Start-up, Sweden’s Best Environmental Innovation en de WNF Climate Solver award.

Het bedrijf is dit jaar opgenomen in de Sustainia100: een gids met honderd duurzame innovaties. Eerder werden bedrijven als Mud Jeans en Fairphone in de gids vermeld. 

Bron: OrganoClick | Foto: P2i, via Wikimedia Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)