07-07-2015 07:03 | Door: Laura Fransen

Onderzoekers aan de Nottingham Trent University hebben een manier ontwikkeld om minuscule RFID-chips in garen te verwerken. De verborgen chips bieden mogelijkheden voor efficiëntere recycling.

Radio-frequency identification (RFID) maakt het mogelijk informatie op te slaan op chips en deze vervolgens op afstand uit te lezen.

Een onderzoeksteam aan de Nottingham Trent University (NTU) heeft een methode ontwikkeld om chips met een afmeting van 1 bij 0.5 millimeter direct in garen te verwerken. Korte, dunne koperdraadjes aan weerszijden functioneren als antennes. Dankzij een omhulsel van hars is de chip wasmachine- en drogerbestendig.

Transparante keten

Met behulp van de RFID-chips zijn meerdere kledingstukken tegelijk en op afstand te scannen. Volgens de onderzoekers biedt dit grote mogelijkheden voor verschillende partijen in de textielsector. Zo zou het sorteren van gedoneerde kleding op efficiëntere, geautomatiseerde wijze kunnen gebeuren. Ook zijn de route en de eindbestemming van de kleding controleerbaar via de goed verborgen chip.

De toenemende vraag naar duurzame producten leidt ertoe dat steeds meer bedrijven zich inzetten voor een transparante keten. Scanbare barcodes en chips spelen hierbij een belangrijke rol. Zo levert een start-up uit Noorwegen een kledinglabel met een QR-code waarin de productiehistorie van de kleding opgeslagen is. Een onzichtbare chip, verweven in de stof, kan de betrouwbaarheid van zo’n systeem verbeteren.

De onderzoekers zeggen in gesprek te zijn met een aantal geïnteresseerde bedrijven. Bij de aankoop van grote hoeveelheden ligt de prijs per chip slechts op een paar cent.  

Bron: Nottingham Trent University | Foto's: Sophie & Cie, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) & NTU