07-07-2015 10:25 | Door: Laura Fransen

Supermarktketen Plus voegt een nieuwe, duurzame vissoort toe aan het assortiment. De Gijs-schol wordt op milieu- en visvriendelijke wijze gevangen op de Noordzee door het Urkse visserijbedrijf Ekofish.

Plus koopt de Gijs-schol van visserijbedrijf Ekofish. Het bedrijf werkt met zogenaamde twinrignetten die zo min mogelijk schade toebrengen aan de zeebodem. Dankzij het lichte gewicht van de netten, verbruikt de kotter tot 60 procent minder brandstof. Ook hebben de netten grotere mazen, wat bijvangst beperkt.

De grote mazen verkleinen ook de kans op vangst van onvolgroeide schol. Door de kleine schol voldoende tijd te geven om te groeien, neemt de kans op sterk slinkende vispopulaties af. Om diezelfde reden is de Gijs-schol in de paaitijd niet verkrijgbaar bij Plus. In die periode zit de schol vol met kuit, die essentieel is voor het op peil houden van de visstand.

Verwachting van de klant

De Gijs-schol is MSC-gecertificeerd. Volgens Victor Simoncelli, Fisheries & Outreach Manager bij MSC, is de keuze voor een seizoensgebonden vis bijzonder. “Uniek is dat Plus als retailer accepteert dat de Noordzeeschol een seizoensgebonden product is, dus ‘nee’ durft te verkopen”, zegt Simoncelli in een persbericht.

Volgens Eric Leebeek, commercieel directeur van Plus, voldoet de supermarktketen met de duurzame keuze aan de verwachting van de klant. Daarnaast hoopt hij als voorbeeld te dienen voor de sector.  

Eerder in 2015 introduceerde Plus onder dezelfde merknaam duurzame eieren

Bron: Plus | Foto: Paul van de Velde, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)