09-07-2015 09:21 | Door: Laura Fransen

Bananenvezel is de grondstof voor het duurzame textiel van de toekomst. Op grote schaal is de productie goedkoper dan die van katoen of linnen.

Dat stellen wetenschappers van de Indiase MS University. De wetenschappers onderzochten de productiemogelijkheden van textiel uit bananenvezels. Het eindresultaat is een duurzaam, lichtgewicht, vochtregulerend textiel. Dankzij de natuurlijke kleur van de vezels heeft het textiel een crèmekleurige of bruine kleur. Volgens de wetenschappers lijkt het textiel veel op linnen.

Voor de productie van het duurzame textiel maakte het onderzoeksteam gebruik van vezels afkomstig van de steel van de bananenplant, een reststroom van de bananenproductie. De productiemethode van het textiel zou op grote schaal goedkoper zijn dan die van katoen of linnen.

Aditya Birla

Voor het project werkte het team samen met het Textile Research Application Development Center van Aditya Birla. De grootste viscoseproducent ter wereld richt zich op de ontwikkeling van innovatieve materialen die de druk op de natuur verminderen. In mei 2015 introduceerde het bedrijf een nieuw beleid waarbij alleen nog gebruik wordt gemaakt van duurzame houtpulp.

Waar katoen voor de productie moet concurreren met voedselgewassen, zijn de stelen van de bananenplant een restproduct. Jaarlijks belandt 1 miljard ton stelen bij het afval.

De duurzame bananenvezel biedt niet alleen mogelijkheden voor de kledingindustrie. Een bedrijf uit Wageningen maakt geperste palletblokken van de vezels. 

Bron: The Times of India, The Guardian | Foto: Chris Phan, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)