15-11-2012 15:08 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Walmart wil dat binnen vijf jaar 70 procent van alle producten die zij in de VS verkoopt afkomstig is van bedrijven die aangesloten zijn  bij de Walmart Sustainability Index.

Dat maakte de Amerikaanse supermarktketen afgelopen week bekend in Beijing. Al in 2009 introduceerde Walmart haar eigen Sustainability Index. Aan de hand van deze index wil Amerika’s grootste kruidenier haar producten labellen naar duurzaamheid. Hierbij wordt onder andere gelet op recycling en CO2-voetafdruk. De Index is vooral bedoelt om de consument transparantie over de kwaliteit en de geschiedenis van het product te bieden.

Verschillende Amerikaanse actiegroepen noemen de duurzaamheidsinspanningen van Walmart een wassen neus en denken dat het bedrijf zich meer druk maakt om haar eigen imago dan om het milieu. Ook het formuleren van een eigen duurzaamheidsindex, en niet het aansluiten bij een onafhankelijke derde partij, riekt naar ‘wij van WC-eend adviseren WC-eend’.

Nieuwe doelen

Walmart gaat echter onverminderd door met het stellen van nieuwe groene doelen. Begin oktober maakte het concern al bekend dat het haar inkopers gaat evalueren op de inkoop van duurzame producten.

Nu komt hier het initiatief bij om haar supply chain wereldwijd te vergroenen. Ten grondslag aan het initiatief ligt een open source-database met gegevens over de milieu-impact van haar producten. Walmart wil die database creëren in een transparante samenwerking met universiteiten en technologiebedrijven. Uit de database komt een score rollen die de plaats op de Sustainability Index bepaalt.

In 2017 moeten 70 procent van alle producten die het bedrijf in de Verenigde Staten verkoopt, afkomstig zijn van leveranciers die gebruik maken van de Sustainability Index. Op dit moment beslaat de Walmart Sustainability Index meer dan 100 verschillende categorieën, variërend van elektronica tot speelgoed. Ongeveer 500 leveranciers zijn al door Walmart geëvalueerd.

Gevolgen voor China

De maatregel zal vooral gevolgen hebben voor leveranciers in bijvoorbeeld China. Om ook de onderdelen van de supply chain in China in goede banen te leiden stopt Walmart  €1,56 mln in een Sustainability Consortium, een onafhankelijk onderzoeksinstituut. Het onderzoeksinstituut zal gaan samenwerken met industrieën, universiteiten en andere experts om een globaal netwerk te vormen dat zich inzet voor het verduurzamen van consumenten goederen en om Chinese leveranciers te helpen bij het implementeren van duurzame maatregelen.

Bron: Sustainable Business Foto: Dystopos