13-07-2015 07:43 | Door: Laura Fransen

Een onderzoeksteam aan de Cornell University verandert de eigenschappen van regulier katoen met behulp van nanotechnologie. Energieopwekkende jurken en bacteriedodend textiel behoren tot de mogelijkheden.

Het team maakt gebruik van de natuurlijke onregelmatige structuur van katoenvezels. Door onder andere gouden nanodeeltjes en geleidende of half-geleidende polymeren op nano-niveau toe te voegen, kunnen de natuurlijke eigenschappen van het katoen worden aangepast. Het project staat onder leiding van Juan Hinestroza, directeur van het Textiles Nanotechnology Laboratory van Cornell University.

Toepassingen

Met behulp van de technologie heeft een van de studenten een energieopwekkende jurk gemaakt. Dankzij ultradunne zonnepanelen in combinatie met de geleidende katoenvezels en een geïntegreerde usb-oplader kan de jurk een iPhone opladen.

In andere ontwerpen met aangepaste en verrijkte katoen op nano-schaal kregen kledingstukken hele nieuwe eigenschappen. Studenten ontwierpen een shirt dat 99,9 procent van alle bacteriën waarmee het in aanraking komt, direct doodt en een lichtgewicht beschermend pak tegen malariamuggen.

Doorbraak

Volgens Hinestroza betekent de technologie een doorbraak op het gebied van e-textiel. Hoewel eerdere technologieën soortgelijke eindresultaten hebben bereikt, was het textiel volgens de wetenschapper te zwaar of niet flexibel. “In tegenstelling tot onze garen”, stelt hij. De garen zouden toepasbaar zijn in reguliere productieprocessen zoals weven, naaien en breien.

Ook grote merken als internetgigant Google en kledingmerk Levi’s begeven zich op de e-textielmarkt. In juni 2015 kondigden de bedrijven aan samen te werken aan het verwerken van geleidende garen in regulier textiel. De geleidende garen moeten het in de toekomst mogelijk maken kledingstukken als touchscreens te gebruiken. 

Bron: Cornell University | Foto: N Stjerna, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)