14-07-2015 12:11 | Door: Laura Fransen

Eén paar schoenen met een oneindig aantal ontwerpen. Dat is het idee achter de Shift Sneaker. Met behulp van slim textiel en een smartphone app kunnen dragers de schoen op elk moment aanpassen.

Het idee voor de Shift Sneaker is afkomstig van het Engelse technologisch ontwerpbureau Rehabstudio. “Wij geloven dat als je in de toekomst één paar schoenen koopt, je er in feite een miljoen koopt”, schrijft het bureau op zijn website. De mogelijkheid om het uiterlijke ontwerp van schoenen op elk gewenst moment aan te passen, zou het aanschaffen en bezitten van meerdere paren overbodig maken.

De Shift Sneaker maakt gebruik van een combinatie van geleidend, reactief en slim textiel. Ook LED-licht is verwerkt in de schoen. Via een bijbehorende smartphone app kunnen dragers niet alleen het uiterlijk, maar ook de functionaliteit van de schoen aanpassen. Zo kunnen fietsers de schoenen laten oplichten voor betere zichtbaarheid in het verkeer. Hardlopers kunnen een looptempo instellen, waarna de Shift Sneaker via kleurcodes aangeeft of de gebruiker de juiste snelheid aanhoudt.

Hoewel de innovatieve schoen zich nog in de conceptfase bevindt, heeft een aantal onderzoeksteams en bedrijven al concretere voorbeelden van de mogelijkheden voor slim textiel. Zo veranderen wetenschappers aan de Cornell University de eigenschappen van katoen met behulp van nanotechnologie. Een onderzoeksproject aan de University of California ontwikkelt een temperatuur-regulerend textiel dat airconditioning overbodig maakt. 

Bron: Rehabstudio | Foto: Coup d'Oreille, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)