17-07-2015 14:02 | Door: Chris Thijssen

De Amerikaanse surfer Kelly Slater heeft de eerste herencollectie van zijn duurzame kledinglabel Outerknown gelanceerd. Hiermee laat hij zien dat stijlvolle kleding ook duurzaam kan worden geproduceerd. 

De kleding uit de collectie is gemaakt van duurzame materialen, zoals biokatoen, hennep, wol en gerecyclede visnetten. De visnetmaterialen, of Econyl-vezels, zijn afkomstig van de Italiaanse fabrikant Aquafil S.p.A.

“Deze hoogwaardige vezels zijn ontwikkeld uit 100 procent hernieuwde nylon-materialen, waaronder gerecyclede visnetten", legt Slater uit. "Aquafil stimuleert vissers om hun oude visnetten in te leveren en deze uit de zee te houden.”

Verschil maken

Het label komt voort uit Slaters persoonlijke missie om een functioneel en stijlvol kledinglabel te creëren met een duurzaam productieproces. “Ik heb Outerknown ontwikkeld om de traditionele toeleveringsketen te doorbreken en te bewijzen dat je ook op een duurzame manier mooie herenkleding kunt produceren”, zegt hij in een persbericht.

Voor de ontwikkeling van het merk, stelde Slater onder andere Shelly Gottschamer aan als Director of Supply Chain and Sustainability. Gottschamer, afkomstig van kledingmerk Patagonia, heeft veel ervaring met de toeleveringsketen van de kledingindustrie. “70 Procent van de milieu-impact van een bedrijf vindt plaats op het niveau van grondstoffen. Dat is waar wij een verschil maken”, legt Gottschamer uit.  

Volgens Slater is de periode waarin hij het merk heeft ontwikkeld een grote eyeopener geweest. “Het is me duidelijk geworden hoe uitdagend het is om duurzaamheid op de voorgrond van een modebedrijf te plaatsen”, vervolgt hij. “Ik ben dan ook trots dat we als een van de weinige merken de leiding nemen.”

De debuutcollectie van Outerknown bestaat uit shirts, truien, jassen en broeken voor herfst/winter 2015. De collectie is behalve op de website van het merk, ook te koop via verschillende premium retailers over de hele wereld. Enkele voorbeelden zijn Ron Herman, Mr Porter en Selfridges.

Bron: Outerknown | Foto: Kirstin Scholtz, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)