20-07-2015 18:03 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers van de Zweedse Lund University hebben een natuurlijke methode ontwikkeld om giftig afvalwater van textielfabrieken te zuiveren. Deze methode zou een oplossing kunnen bieden voor de vervuiling in de textielindustrie.

De nieuwe methode combineert verschillende bekende waterzuiveringstechnieken, zoals biologische zuivering en oxidatie. Bij de eerste stap van de methode worden micro-organismen gebruikt die zich voeden met de onzuiverheden in het water.

Dit proces verloopt hetzelfde als bij reguliere waterzuivering, zegt Marisa Punzi, een van de onderzoekers, tegen Radio Zweden. Hierdoor worden kleurstoffen en verschillende giftige materialen uit het water verwijderd.

Wat overblijft, zijn de meest giftige componenten, zoals mutagene stoffen uit veelgebruikte verfsoorten. Dit zijn stoffen die DNA in een celkern kunnen veranderen, waardoor ze bijvoorbeeld kankerverwekkend kunnen zijn. Door de toevoeging van ozongas aan het water, verdwijnen ook deze componenten volledig.

Grote vervuiler

Volgens Punzi is de behandeling van afvalwater een groot probleem in de textielsector. Textielafvalwater is rijk aan zouten en organische verbindingen, zoals verf en kleurstoffen. Het bevat daarnaast diverse substanties die worden gebruikt om kleding bestand te maken tegen verschillende invloeden.

In de meeste textielfabrieken in Azië worden chemische methodes gebruikt om giftige bestanddelen uit afvalwater tot een slib samen te klonteren. Dat slib wordt bijvoorbeeld gebruikt in wegconstructies. Het gif blijft echter ook in die hoedanigheid belastend voor het milieu.

Punzi hoopt dat fabrieken de natuurlijke methode gaan toepassen. Het liefst ziet ze de methode als onderdeel van een gesloten systeem, zodat het water opnieuw kan worden gebruikt. 

Bron: Radio Zweden, Lund University