22-07-2015 09:32 | Door: Chris Thijssen

Levi Strauss & Co. gaat via Amerikaanse Levi’s-winkels gebruikte kleding en schoenen inzamelen en recyclen. Hiermee onderstreept het kledingmerk zijn ambitie om een infrastructuur te creëren voor een circulaire economie in 2020. 

De ingezamelde kleding en schoenen worden door I:Collect gerecycled. Dit bedrijf biedt oplossingen voor recycling van kleding, schoenen en ander textiel. Levi Strauss werkt al langer samen met dit bedrijf.

"De recycling van kleding en schoenen past in de duurzaamheidsvisie van Levi Strauss”, zegt Michael Kobori, vice president of Sustainability bij het kledingmerk, in een persbericht. “Wij hechten belang aan duurzaamheid in alle facetten van ons bedrijf. Als industrieel leider focussen we op alle fasen van de levenscyclus van onze producten. Ook op fasen die buiten onze controle liggen, zoals het eind van de levensduur van het product.”

Levi Strauss wil een infrastructuur creëren die in 2020 een circulaire economie ondersteunt. In de kledingindustrie betekent dit volgens het bedrijf dat een product cradle-to-cradle moet worden ontworpen in plaats van cradle-to-grave.

Zo startte het bedrijf in 2014 al een pilot waarbij van een enkele katoenvezel 100 procent gerecyclede producten werden gemaakt. Kobori: “Het recyclen van kleding door vezels te scheiden en daarvan nieuwe kledingstukken te maken, vermindert de vraag naar nieuw geproduceerd katoen. Daarnaast kunnen we hiermee significant besparen op het verbruik van water en andere hulpbronnen.”

Bron: Levi Strauss & Co. | Foto: Michael Carian, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)