22-07-2015 18:01 | Door: Chris Thijssen

De nieuwe vakbeurs Saltex wil de katalysator zijn voor de kennisoverdracht op het gebied van slim textiel. De beurs vindt volgend jaar voor het eerst plaats in Messe Dornbirn in Oostenrijk.

De focus van de nieuwe vakbeurs ligt op de interdisciplinaire kennisoverdracht op het gebied van slim textiel en vezelsamenstellingen voor lichtgewicht structuren. Ook is er aandacht voor het versnellen van het automatiseringsproces om het marktaandeel van deze twee thema’s te laten groeien.

De organisatie ziet veel groeikansen voor slim textiel en vezelsamenstellingen.Onderzoek wijst uit dat de markt voor slimme kleding tot 2021 zal groeien naar $ 1,8 miljard, blijkt uit een persbericht van Saltex. Naar verwachting bereiken lichtgewicht structuren een wereldwijd marktaandeel van zo’n € 140 miljard in 2020. De grootste markt voor lichtgewicht structuren is de transportsector.

Het doel van de organisatie is om verschillende partijen uit deze twee velden elke twee jaar samen te brengen voor een expertise-uitwisseling. “Wij bieden het platform en zorgen voor een verbeterde koppeling van beide waardeketens”, zegt Patrick Malang, projectmanager bij Saltex Messe Dornbirn.

De beurs is dan ook bedoeld voor exposanten uit de textielindustrie, mechatronica, automatisering en machine-, werktuig- en gietvormbouw. Wat betreft bezoekers richt Saltex zich op professionals uit sectoren als kleding, mobiliteit, gezondheid en beveiligingstechnologie.

Silicon Valley van de textiel

De beurslocatie ligt in de deelstaat Vorarlberg. De organisatie beschouwt deze regio als de Silicon Valley van de textiel. Zo is Vorarlberg met 180 borduurfabrieken de vierde belangrijkste regio voor borduurwerk wereldwijd.

In samenwerking met de University of Innsbruck worden in deze sector steeds vaker nieuwe technieken toegepast, zoals borduurwerk met geleiding. Malang: “De textielindustrie in deze regio heeft zich ontwikkeld tot een high tech-industrie. De expertise van deze industrie willen we koppelen aan die van partijen uit Europa en daarbuiten.”

Bron: Messe Dornbirn | Foto: Messe Dornbirn