24-07-2015 09:54 | Door: Chris Thijssen

Spar ontwikkelt samen met studenten in Oostenrijk een innovatief concept voor een duurzame supermarkt. De supermarkt moet dienen als prototype voor toekomstige Spar-winkels.

Studenten van de University of Applied Sciences Salzburg werken in het Oostenrijkse Taufkirchen an der Pram aan de bouw van de winkel. Het doel is een afgerond prototype van een duurzame en hulpbronnen-efficiënte supermarkt voor de toekomst.

Spar stelt hiervoor bouwgrond, planning en expertise beschikbaar. Naar verwachting is de supermarkt halverwege 2016 klaar voor gebruik.

Bioreactor met algen

De 28 studenten, verdeeld over vier teams, focussen op thema’s als verlichting, verwarming en koeling, ventilatie en elektrisch vervoer. Ze kiezen de juiste duurzame bouwmaterialen en integreren de specifieke eisen van de markt in het bouwontwerp. Daarnaast berekenen ze de energieprestaties van het gebouw.

De studenten werken aan verschillende technologieën. Een van de teams houdt zich bezig met de ontwikkeling van een bioreactor met algen, die elektriciteit en verwarming levert. Een ander team richt zich op een modulair supermarktsysteem dat kan worden uitgebreid en verplaatst. Weer andere studenten werken aan de constructie van de winkelgevel met pallets.

Spar supermarkt van de toekomst

Duurzame verbouwingen

Spar Oostenrijk streeft ernaar jaarlijks zo'n honderd supermarkten te verbouwen. Hierbij maakt de retailer al gebruik van duurzame technologieën.

Enkele Spar-winkels zijn voorzien van moderne koeltechniek met warmte-terugwinning en LED-verlichting. Hiermee besparen de filialen 50 procent op het energieverbruik. Bij sommige winkels leveren zonne- en waterinstallaties tot 100 procent van de energiebehoefte.

Experts

Volgens Gerald Geiger, engineer and head of construction, energy and technology bij Spar, zoekt de supermarktketen voortdurend naar nieuwe mogelijkheden om de winkels te verbeteren. Hiervoor werkt het concern samen met verschillende experts.

Geiger sluit niet uit dat de studenten in dit project de toekomstige ontwerpers van Spar worden. “Daarom is het belangrijk dat zij in een vroeg stadium van hun opleiding een fundamenteel begrip krijgen van de behoeften van een supermarkt”, zegt hij in een persbericht. “In dit project kunnen ze die behoeftes op een realistische manier leren kennen.”

Bron: Spar | Foto: Spar