26-07-2015 09:08 | Door: Chris Thijssen

Dankzij de logistieke samenwerking tussen de supermarktketens Plus en Spar is de CO2-uitstoot van de leveringen met ruim 60 procent teruggedrongen. De hoeveelheid leveringen nam 30 met procent af.

Een wagen van Plus bevoorraadt sinds begin dit jaar de distributiecentra van Plus Middenbeemster en Spar Alkmaar. De wagen doet twee keer per week beide vestigingen aan met gecombineerde vracht van de verladers H.J. Heinz, Hero en SCA. Dit gebeurt onder regie van transportbedrijf Nabuurs uit Haps.

Na een half jaar zijn de eerste resultaten van de samenwerking bekend. Hieruit blijkt dat de leverfrequentie per verlader gelijk is gebleven. Tegelijkertijd nam het aantal leveringen met 30 procent af. Hierdoor wisten de retailers de totale CO2-uitstoot met meer dan 60 procent terug te dringen. 

Supply-chain optimaliseren

De logistieke samenwerking tussen de retailers komt voort uit het Groei-Netwerk. Nabuurs zette dit netwerk samen met verladers H.J. Heinz, Hero en SCA op om de supply chain te optimaliseren.

Plus is al langer betrokken bij projecten van het Groei-Netwerk, net als groothandel Sligro en retailer Emté. Voor Spar is dit het eerste project. Nabuurs heeft als doel het netwerk stapsgewijs uit te breiden. 

Edwin Brekelmans, supply chain manager bij Spar Nederland, is blij met de besparing. “We tonen aan dat je door samenwerking tot kilometerreductie, CO2-reductie en uiteindelijk tot kostenreductie en efficiency in de keten kunt komen”, zegt hij in een persbericht. “Zeker in deze tijd, waarin retailers alert zijn op kosten, is dit een prachtig resultaat.”

Bron: Nabuurs | Foto: Spar