27-07-2015 13:32 | Door: Chris Thijssen

De Amerikaanse start-up Maderight helpt kleine kledingmerken bij het vereenvoudigen van het textielproductieproces. Door de coördinatie over te nemen, worden procedures efficiënter.

Maderight fungeert als intermediair tussen merken en productiebedrijven. De start-up voorziet kleine kledingmerken van een productie-expert, die elk aspect van het productieproces overziet. Van het technische ontwerp tot aan de bezorging van bestellingen in het magazijn.

De start-up stelt dat kleine merken en ontwerpers vaak moeten samenwerken met meer dan vijf bedrijven voor hun ontwerpen in de winkel liggen. Dit zijn bedrijven als spinnerijen, textielfabrieken, logistieke dienstverleners en transportdiensten.

Volgens Maderight leiden de lange lijnen tussen kledingmerken en andere bedrijven vaak tot lange en inefficiënte processen. Zo moeten samples vaak meerdere keren op en neer worden gestuurd. Daarnaast zijn eisen op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid lastig te controleren.  

Efficiënter proces

Om dit proces efficiënter te maken, neemt de expert van Maderight een kledingmerk verschillende activiteiten uit handen. De expert zorgt voor coördinatie tussen leveranciers, fabrieken en logistieke diensten. Daarnaast is hij betrokken bij het management in fabrieken. Verder biedt de expert ondersteuning bij de inkoop en productieplanning.

Ook is er aandacht voor het ontwerpproces. Door ontwerpen te standaardiseren, kunnen fabrieken sneller een item produceren. Hierdoor hoeven er minder samples te worden gemaakt en voor controle op en neer worden gestuurd.

Beoordeelde bedrijven

Maderight werkt momenteel samen met meer dan vijftig bedrijven, die zijn beoordeeld door onafhankelijke inspecteurs. De bedrijven zijn verspreid over China, Japan, Mexico, Italië en Guatemala. De startup voert ook zelf controles uit. Hierbij ligt de focus niet alleen op duurzame productieprocessen, maar ook op veilige werkomstandigheden.

Volgens medeoprichter Kevin Chan is het de bedoeling dat Maderight gaat uitbreiden. “We willen de productieketen nog beter aanpakken”, zegt hij tegen TechCrunch. “Het einddoel is ook de opslag op ons te nemen en orders direct naar de klanten van onze klanten te versturen.”

Bron: Maderight, TechCrunch | Foto: Nic McPhee, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)