28-07-2015 10:14 | Door: Chris Thijssen

Ontwerpers van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam gebruiken oud fruit voor de vervaardiging van leer. Doel is het fruitleer samen met bedrijven verder te ontwikkelen in de markt te zetten.

De ontwerpers kregen de opdracht 'iets te doen aan de gigantische voedselverspilling'. Ze vonden uit dat op een markt in de buurt van de academie elke dag ruim 3.500 kilo onverkoopbare groente en fruit overblijven. Ze besloten deze producten te gebruiken voor het maken van leer.

Inmiddels experimenteren de ontwerpers onder de naam Fruitleather Rotterdam volop met het materiaal. Ze hebben al een tas van mango ontworpen, maar zien ook mogelijkheden voor lampenkappen of rolgordijnen.

Fruitpuree

Voor de vervaardiging van het leer gebruiken de studenten een klassieke kooktechniek, waarmee koks van oud fruit snoepjes maken. Ze pureren het oude fruit, verwijderen de pitten en koken de puree vervolgens.

Door het koken worden de suikers in het fruit geactiveerd, waardoor een stevige drab ontstaat. Uiteindelijk wordt deze drab in bijvoorbeeld snoepjesvormen geperst.

Fruitleather Rotterdam

De studenten hebben deze techniek doorontwikkeld. Ze smeren het gekookte fruit uit over verschillende ramen die met bakpapier zijn bekleed. Vervolgens laten ze dit drogen. Hierdoor ontstaat een leerachtig materiaal met verschillende kenmerken, afhankelijk van het soort fruit.

Samenwerking met bedrijven

De studenten zijn nog bezig met het onderzoeken van de stevigheid en flexibiliteit van het leer. Volgens een van hen, Bart Schram, ligt dat aan de gebruikte fruitsoort.

“Aardbei zorgt bijvoorbeeld voor een wat brozer leer. Als je dat te vaak vouwt, breekt het. Mango is een veel sterkere variant, door de vele suikers en vezels die in het fruit zitten”, zegt hij tegen Vice.

Het belangrijkste speerpunt voor de ontwerpers is het materiaal technisch zo bruikbaar mogelijk maken. Ze zouden hiervoor materialen als epoxyhars kunnen gebruiken, maar de studenten gebruiken liever duurzamere producten. 

Ze hopen de techniek samen met andere partijen verder te kunnen ontwikkelen. Doel is om de producten vervolgens in samenwerking met bedrijven commercieel in te zetten. Om die bedrijven aan te trekken, tonen de studenten hun fruitleer-producten in de pop-up store Lost and Found in Rotterdam. 

Fruit als grondstof

Fruit of fruitafval wordt ook op andere manier gebruikt als grondstof voor textiel. Onlangs maakten wetenschappers van de Indiase MS University bekend dat ze duurzaam textiel uit bananenvezels wisten te produceren.

Bron: Fruitleather Rotterdam, Vice | Foto: Fruitleather Rotterdam, via Facebook